Τα Νεα μας
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
Πρόσκληση για τη θεατρικη παράσταση
Τρομεροί Γονείς του Ζαν Κοκτώ
Μετά την παράσταση ακολουθεί ανοιχτός διάλογος με το κοινό, τον οποίο συντονίζει η ψυχολόγος κα Στάμου-Μαζαράκη
20–6–2022
17–5–2022
Αυξήθηκαν οι διατροφικές διαταραχές παιδιών και εφήβων
9-10/10–2021
ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ 14ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ/ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
https://drive.google.com/file/d/1Xxfc...
30–11–2020
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΠΤΗ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΚΕ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΛΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΛΕΜΠΕΣΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ
https://drive.google.com/file/d/18XgW...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
https://drive.google.com/file/d/1sCEE...
ΔΝΠ ΗΜΕΡΙΔΑ 5-3-20
https://drive.google.com/file/d/184IW...
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΟΛΑΙΤΗ
https://drive.google.com/file/d/1Nbmg...
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΕΤΕ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
https://drive.google.com/file/d/10IzS...
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ-Oμιλία επιστρέφω
https://drive.google.com/file/d/1G2y8...
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ- ΣΕΣΤΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PDF
https://drive.google.com/file/d/1rvLM...
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ- ΤΖΙΤΖΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
https://drive.google.com/file/d/18wnf...
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ- ΕΥΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ως πεδίο άσκησης ελέγχου
https://drive.google.com/file/d/1ZyHn...
31-3-2020
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Άρτεμις Κ. Τσίτσικα
Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής
Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ)
Β΄ Παιδιατρικής Κλινική Παν/μίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»
Σπύρος Μιχαλέας
Επιστημονικός Συνεργάτης
Εργαστηρίου Ιστορίας Ιατρικής & Ιατρικής Δεοντολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
- Τα παιδιά χρειάζεται να νιώσουν ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωσή τους για το τι συμβαίνει με τρόπο που ενδείκνυται για την ηλικία τους. Στα μικρότερα παιδιά εξηγούμε με απλά λόγια και μπορούμε να χρησιμοποιούμε εικόνες και σχήματα – χωρίς όμως να υπερβάλλουμε και να προκαλούμε φόβο ή/και πανικό.
Στο διαδίκτυο οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν κατάλληλα παιδικά βιβλία που μπορούν να αξιοποιήσουν για να ενημερώσουν τα παιδιά για τον COVID-19.
- Τα παιδιά που δεν ενημερώνονται διαισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει, ακούν ψιθύρους και μισόλογα και νιώθουν αγωνία, γίνονται ευερέθιστα και δεν συνεργάζονται καλά – αντιδρούν.
- Ενισχύουμε το αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς, τονίζοντας ότι μένουμε στο σπίτι και προστατεύουμε αγαπημένους μας (π.χ. γιαγιά, παππούς) και άγνωστους ανθρώπους – αγαπημένους άλλων κ.λπ.
- Εκμεταλλευόμαστε την παραμονή μας στο σπίτι για να κάνουμε πράγματα μαζί και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας. Είναι μοναδική ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά – να «γνωριστούμε» καλύτερα.
- Οι σχέσεις μπορεί να δοκιμαστούν ή εάν προϋπήρχαν προβλήματα π.χ. του ζευγαριού, να αναδυθούν. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι μπροστά στον κοινό στόχο να διατηρήσουμε ένα καλό κλίμα για όλη την οικογένεια. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και θετική σκέψη.
- Η αισιοδοξία και το θετικό κλίμα είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συμμορφωσιμότητα των παιδιών. Επεξηγούμε ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί, δεν προσδιορίζουμε το πότε ακριβώς, όμως ενισχύουμε την ιδέα ότι «όλα θα ξεπεραστούν» και μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτή την περιπέτεια και να γίνουμε καλύτεροι, πιο υπεύθυνοι, ενεργοί και πειθαρχημένοι με ευαισθησία στο κοινό καλό.
- Ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους χρειάζονται επιχειρηματολογία και παράθεση επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να αισθανθούν υπεύθυνοι, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να αναλάβουν ρόλους ενεργούς που πραγματικά μπορούν να μας εκπλήξουν.
- Σε κάθε περίπτωση δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα – κάνουμε αυτό που θα θέλαμε να αντιγράψουν τα παιδιά μας, τα οποία δεν μαθαίνουν με τη θεωρία, αλλά με την πράξη.
- Ενθαρρύνουμε τη δημιουργική έκφραση και τη θετική χρήση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα διατηρούμε την ισορροπία στις καθημερινές εργασίες για τη μελέτη, εργασίες φροντίδας σπιτιού και καταμερισμού των καθημερινών υποχρεώσεων. Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με τους φίλους τους για να μην νιώσουν ότι χάνουν το κοινωνικό τους περιβάλλον.
- Για τα μικρότερα παιδιά, ελέγχουμε την έκθεση σε εικόνες για τον COVID-19 στις ειδήσεις που μπορούν να τα τρομάξουν ή να τα τραυματίσουν.
- Παρότι #μένουμε_σπίτι, διατηρούμε μια καθημερινή ρουτίνα ως προς το φαγητό, τον ύπνο, τη ξεκούραση και το παιχνίδι.
- Μπορούμε να συμβουλευτούμε την Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015, καθημερινές ημέρες χωρίς χρέωση 9.00-15.00 και να προτείνουμε στα παιδιά τη συμμετοχή τους (και ενημέρωσή τους) στην πρώτη youth to youth πλατφόρμα we-knowhow.gr, καθώς και να απευθύνουν ερωτήματα στο email weknowhow03@gmail.com
26–3–2020
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας καιΠρόνοιας Κον Βασίλη Κικίλια
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ - Υπόμνημα για την αντιμετώπιση Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής
Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
Όπως πιθανόν γνωρίζεται στις 5/3/2020 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα από το Σωματείο του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ με θέμα ΔΠΤ: Διάγνωση, Πρόληψη, Θεραπεία στην οποία συμμετείχε περίπου 120 σύνεδροι, ειδικοί για τις ΔΠΤ των Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από τους χώρους των Γονέων και φροντιστών των πασχόντων από τις ΔΠΤ, της Εκπαίδευσης (διδάσκοντες σε ΑΕΙ, Α! και Β! εκπαίδευση ), των Γ!, Β! και Α! Βάθμιων συλλογικοτήτων Γονέων, των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία, των ασχολούμενων με Εξαρτήσεις και γενικότερα εργαζόμενοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές, κ.α.
Η επιτυχία μιας ΗΜΕΡΙΔΑΣ προσδιορίσθηκε τόσο από το περιεχόμενο της, τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων και τον διάλογο που επακολούθησε όσο και από την προβολή της από τα ΜΜΕ που παρά την δικαιολογημένη προτεραιότητα τους στο θέμα του κορονοϊού, συνέβαλλαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα Διάγνωσης, Πρόληψης και Θεραπείας των ΔΠΤ, αλλά και στο άνοιγμα του θέματος στην κοινωνία προκειμένου να σπάσουν οι προκαταλήψεις και να απενοχοποιηθούν γονείς και πάσχοντες.
Δυστυχώς σε ότι αφορά τους στόχους μας δεν ολοκληρώθηκαν θετικά όλοι γιατί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των βουλευτών και εκπροσώπων όλων των κομμάτων δεν έγινε κατορθωτή η καταγραφή των ΔΠΤ στο Νόμο του Υπουργείου Υγείας για την Πρόληψη. Πιστεύοντας ότι μετά από έναν ουσιαστικό διάλογο θα σας πείσουμε για αυτή την αναγκαιότητα θεσμικής καταγραφής των ΔΠΤ, θα θέλαμε να αναφερθούμε κυρίως στα θέματα που τέθηκαν από όλους τους ειδικούς επιστήμονες των Δημόσιων φορέων Ψυχικής υγείας που η επίλυση τους θεωρείται ως άκρως επείγουσα.
Όλα τα θέματα αφορούν κατά κύριο λόγο την άμεση στελέχωση δομών αλλά και την υλικοτεχνική στήριξη υποδομών.
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα η άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούμενο 5 νοσηλευτές προκειμένου να λειτουργήσει η καθ΄ όλα έτοιμη σχετική δομή για τις ΔΠΤ.
Στις ήδη λειτουργούσες δομές για την συνέχιση της λειτουργίας τους απαιτείται πρόσληψη ειδικών σε ΔΠΤ :
ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ: Άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχίατρο και 3 νοσηλευτές. Επίσης χωρίς να είναι κατεπείγουσα ανάγκη απαιτείται η εξασφάλιση ενός ειδικού μαγνητικού scanner που συνδέεται με μαγνητικό τομογράφο για πιο εξειδικευμένες θεραπείες.
ΑΤΤΙΚΟΝ: Άμεση πρόληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχίατρο και ένα ψυχολόγο.
18 ΑΝΩ: Άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελούμενο από ένα ψυχολόγο, ενός διατροφολόγο. Επίσης χωρίς να είναι κατεπείγουσα ανάγκη απαιτείται η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας στα πλαίσια της υπάρχουσας δομής καθώς και η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Διοικητικών καθηκόντων για να απαλλαγεί τι εξειδικευμένο προσωπικό από διοικητικά καθήκοντα.
Αξιότιμε Κε Υπουργέ
Αν και έχουμε πλήρη επίγνωση του φόρτου εργασίας σας λόγω της κρισιμότητας που έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένης όμως και της κατάστασης που υπάρχει με την εξάπλωση των ΔΠΤ ειδικότερα στη νεολαία μας με τραγικές επιπτώσεις (πρόσφατος θάνατος ανορεκτικής εκπαιδευτικού, νοσηλεία 9χρονης ανορεκτικής), θα θέλαμε σε μια σύντομη και καλά προετοιμασμένη διαδικτυακή συνάντηση με σας ή με οποιοδήποτε πολιτικό εκπρόσωπο εσείς ορίσετε, κατά προτεραιότητα για τη δρομολόγηση λύσεων στις επείγουσες προτεραιότητες των φορέων για τις ΔΠΤ και εν συνεχεία για ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης θεμάτων που αφορούν στην:
Κατεπείγουσα αναγκαιότητα η δημιουργίας δομών αντιμετώπισης ΔΠΤ εκτός Αθηνών, με διερεύνηση των δυνατοτήτων των Δημοσίων Φορέων Ψυχικής Υγείας τουλάχιστον στις πόλεις με Πανεπιστημιακά ψυχιατρικά Τμήματα (πχ Θεσσαλονίκη).
Την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας προς το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση συνέργειας προώθησης σχετικών ενημερωτικών προγραμμάτων σε σχολεία α! και β! βάθμιας εκπαίδευσης.
και τέλος την προώθηση τροπολογίας για την ένταξη των ΔΠΤ στις διατάξεις του Νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στην «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας».
Το σωματείο μας αφού φρόντισε να καλέσει τα μέλη του να τηρούν όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να υποστηρίξει με κάθε εφικτό τρόπο τους πάσχοντες από ΔΠΤ, πιστεύει ότι στο πλαίσιο των επειγουσών προ&tau
Εσύ γνωρίζεις τι είναι όμορφο; Ξαναδιάβασε την πρώτη λέξη.